Dietètica i Nutrició


Equip de nutricionistes de CPEN
 Dra. Mariona Balfegó, Dipl. Clara Bretxa, Gda. Sònia March i Gda. Marta Calbo

SERVEIS OFERTS PER L'EQUIP :
Dieta per intoleràncies alimentaries i al·lèrgies:

Les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries són reaccions adverses que es produeixen en determinats individus sensibles a la ingestió d’un determinat aliment.

És important un bon seguiment així com una informació correcta de quins aliments s’han d’evitar i com seguir una dieta evitant desequilibris nutricionals. Les intoleràncies més freqüents son a la lactosa, fructosa y sorbitol.

La celiaquia és una malaltia autoimmune permanent induïda per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim i que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients.

Serà important adaptar l’alimentació sense gluten a les necessitats, gustos i costums de cada persona. El dietista-nutricionista ajudar a planificar la dieta i resoldrem dubtes relacionat amb:

 • Aliments que contenen gluten o poden contenir
 • Que és la contaminació creuada
 • Com hem de manipular els aliments a la cuina
 • La compra
 • Que són els PPM
 • La nova llei d'etiquetatge
 • El símbol de L'espiga
 • Quines Webs i apps recomanem

Alimentació abans i durant l’embaràs i la lactància

Esta més que evidenciat que l’alimentació de la mare, des d'abans de la gestació, juga un paper fonamental per afavorir el millor estat de salut tant de la mare com del futur bebè.

A més a més les funcions metabòliques del fetus es van adaptant al mitjà que li envolta al llarg de la gestació, amb la qual cosa, l'alimentació de la mare pot condicionar el risc que tindrà el seu fill de patir certes malalties en la vida adulta, com a obesitat, diabetis o malaltia cardiovascular.

Però com i quins aliments han de formar part de la seva dieta?

Nosaltres t’ajudarem a adaptar la teva alimentació durant l’embaràs i lactància per tal de adquirir uns hàbits de vida saludables, a més d'una dieta adequada.

Nutrició esportiva

Ets esportista, no només d'elit sinó també vols gaudir de l'exercici físic i millorar el teu rendiment ?, quin és el teu pròxim repte, una marató, guanyar un partit ?, a CPEN t'acompanyem amb els millors professionals i totes les tècniques ergonutricionals perquè ho aconsegueixis.

És clar que una correcta alimentació és fonamental per millorar la teva marca, al nou departament de Nutrició Esportiva de CPEN, valorarem quines són les teves necessitats d'energia i nutrients, t'ensenyarem com ha de ser la teva alimentació, abans durant i després de l'exercici, en pretemporada o al gym o al mateix esdeveniment esportiu.

Planificarem les estratègies d'hidratació i alimentació en avituallaments de carreres, viatges i partits. I si es necessiten, valorarem quin pot ser el teu millor suplementació en cada cas.

També t'ajudarem a aconseguir un pes i una composició corporal adequats que et facilitin la competència o perquè aconsegueixis un cos més definit, estudiant teva somatotip i composició corporal, (valoració del % massa muscular,% hidratació,% de massa grassa i la seva distribució corporal) amb mesures antropomètriques, estratigrafies corporals i proves d'impedància.

D'aquesta manera, milloraràs les adaptacions a l'entrenament, i optimitzaràs i acceleraràs l’obtenció de resultats i recuperació entre sessions.

Posa't una meta: nosaltres t'ajudem a aconseguir-la.

"Després de la genètica i l'entrenament, l'alimentació, és el paràmetre més rellevant per al rendiment esportiu".

Dr. Costill D. L

Salut intestinal i molèsties digestives:

Treballem amb els metges digestòlegs per tal de planificar i donar el millor consell en malalties com:

 • Diverticulitis
 • Colon irritable
 • Malaltia inflamatòria intestinal
 • Dietes d’eliminació en Esofagitis Eosinofílica
 • Refluxe gastroesofàgic i entre d’altres...

Diabetis

La diabetis és una malaltia crònica que afecta a gairebé el 14% de la població espanyola.

El 90% d'aquesta correspon a l'anomenada diabetis mellitus tipus II (DM2) o adulta, on existeix un trastorn en la secreció i/o acció de la insulina. Com a conseqüència es produeix una hiperglucèmia que a llarg termini és responsable del desenvolupament d'alteracions greus com la retinopatia, nefropatia o neuropatia diabètica, així com complicacions cardiovasculars.

Tot i existeix una predisposició genètica, la DM2 es pot prevenir amb canvis adequats de vida, com la reducció de l'excés de pes corporal, el seguiment d'una alimentació saludable i l'augment de l'activitat física.

Per tot això, es important el seguiment nutricional de com podem fer front a la diabetis i mantenir un estil de vida saludable, prevenint així les seves complicacions a llarg termini, com pot ser el peu diabètic. Planifiquem l'alimentació en la diabetis, l'etiquetatge nutricional i aliments enganyosos, així com l'activitat física, pilars fonamentals en el tractament de la diabetis.

Obesitat

A CPEN tractem el sobrepès i l’obesitat d’una forma integral i interdiciplinaria seguint el nostre circuit GOOT.

Disposem d’un equip de metges endocrinòlegs, dietistes-nutricionistes, psicòlegs i coaching nutricional, proves complementaries i circuit d’entrenament per tal de fer el seguiment de manera personalitzada i adaptat a cada persona.

Baix Pes
En edat Pediàtrica : El "fallo de medro" o nen que li costa pujar de pes és una entitat freqüent que l'equip de dietètica junt amb la psicòloga i l'endocrinoleg pediatric i sempre en contacte amb el pediatre poden tractar de manera eficaç . En alguna ocasió cal recorrer a suplements dietètics però la  major part de vegades amb pautes d'alimentació i de conducta és suficient . 
També tenim tractaments farmacològics  com els que s'administren pel dèficit d'atenció que ens disminuiran la gana i amb consell dietètic podem evitar la pèrdua de pes . 
En l'adult: Si és dificil baixar de pes més ho és augmentar . Per això l'equip de dietètica i nutrició pot ajudar a plantejar pautes necessaries per tal d'aconsegui-ho . 

Transtorns de la conducta alimentària 
Assessorament i control junt amb psicologia i psiquiatria  de l'alimentació dels pacients amb TCA ja sigui més de tipus bulimic com restrictius com l'anorèxia nerviosa . 

Nutrició Oncològica 
Amb els tractaments per processos neoplàsics  moltes vegades tenim efectes secundàries que amb una bona alimentació podem fer que siguin menys molestos . El nostre equip dietistes us pot assessorar sempre en contacte amb l'equip oncologic responsable . 

Seguiment nutricional post cirurgia bariàtrica 

En l’abordatge de la cirurgia bariàtrica serà important el seguiment d’un equip multidisciplinari abans, durant i desprès, per oferir el pacient una intervenció mèdica i nutricional en tots les etapes terapèutiques.

Disposem d’un equip de metges endocrinòlegs especialitzats, dietistes-nutricionistes, psicòlegs i circuit d’entrenament personalitzat per tal de fer el seguiment, juntament amb l’equip de cirurgia.

Dietes vegetarianes

S’entén per dieta vegetariana aquella dieta que es basa en aliments d’origen vegetal, amb o sense làctics, ous o mel. Tota dieta vegetariana ben planificada i suplementada pot satisfer les necessitats d’un nen, adolescent o adult. Per això es important el seguiment d’un dietista-nutricionista i un metge. Alimentacions extremadament restrictives (macrobiòtica, higienista, frugívora o crudívora), que tot i basar-se en aliments d’origen vegetal, poden suposar un deteriorament en el creixement del nen i adolescent.

A CPEN, els pacients vegetarians estan supervisats per l’equip de metges que realitza el seguiment i els controls bioquímics, i visites amb l’equip de dietètica i nutrició. Estem especialitzats en l’elaboració d’un pla dietètic personalitzat que cobreixi tots els nutrients i valorarem de forma periòdica la necessitat de suplementació extra.